bloemen eetbaar moestuin snijbloem wildplukken

Malva of Kaasjeskruid

Malva met vorst

Wat een plant. Malva. Hij doet het heel erg goed op onze zandgrond. We hebben veel bloemen gehad, zelfs nu in december nog aanwezig. De plant is eetbaar, levert nectar voor bijen en vlinders, en is mooi, ook in de vaas. Echt een aanrader in je tuin. Malva’s zijn er in veel soorten en kleuren. Wit, roze, paars… Er zijn wel dertig soorten. Het groot kaasjeskruid (Malva Sylvestris) is een een-of tweejarige plant die zich makkelijk uitzaait. Verzamel dus wat zaad her en der en zaai Malva in je tuin. Bij mij staan ze zowel in de halfschaduw als in de zon prima.

Eetbaar zijn de bloemen, bladeren en zaden. De bloemen doen het goed op een salade of een mooi dessert. De bladeren kun je rauw of gekookt eten. Jonge bladeren zijn lekker in een gemengde salade. Gekookt zijn ze wat plakkerig en kun je ze gebruiken in een soep, als verdikkingsmiddel. Je kunt van het blad ook thee trekken. De zaden kun je jong eten. Maar ze zijn wel erg klein om er een handje van te verzamelen… Een paar recepten heb ik gevonden bij wasven.nl

Malva vind je ook in gewoon in bermen. Op nitraatrijke grond (vooral niet organische grond) kan het blad veel nitraat verzamelen. Pas dus wel op met blad plukken bij zwaar bemeste akkers.

2 thoughts on “Malva of Kaasjeskruid”

  1. Syrisch recept voor jonge bladeren van Kaasjeskruid. Let er bij het plukken op dat er geen paarsige verkleuringen zitten op blad of bladsteel en geen roestvlekjes. Uitje of sjalotje 10 min. zachtjes bakken, bladeren toevoegen en 10 min zachtjes meebakken. Peper, beetje zout en citroen toevoegen. Serveren met een schijfje citroen. Heerlijk zo maar ook koud op brood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *