Menu Sluiten

Beestjes in de tuin

rode bosmier met prooi

Dat biodiversiteit belangrijk is weten we ondertussen al lang. Wel leer ik steeds meer functies kennen van specifieke plantjes en beestjes in de tuin. Vandaag zag ik drie rode bosmieren druk in de weer met een rupsje. Fascinerend om te zien hoe snel en behendig die beestjes die rups naar het nest brachten.

We hebben al jaren een groot rode mierennest in de tuin. Prachtig om dat gekrioel te zien. Rode mieren, daar zijn meerdere soorten van. Ik weet nog niet welke soort bij ons leeft. De behaarde schijnt wat agressiever te zijn dan de kale. Ik heb nog nooit last van ze gehad, dus gok ik er op dat hier de kale bosmier een nest heeft.

Als kind ben ik, net als zovelen met mij, eens in zo’n mierennest gaan zitten. Dat blijft je wel bij… Dus je past wel een beetje op voor deze mieren. Ze komen overigens niet je huis in (dat zijn altijd zwarte mieren).

Zoals je ziet lusten ze wel een rupsje. Ze eten ook graag bladluizen en dode dieren. Daarmee zijn ze ook nuttig in je tuin tegen plagen van andere insecten. Die bladluizen zijn heel belangrijk voor ze. Als je de boom kapt waar het nest onder ligt, kunnen de mieren niet meer leven. In de winter nemen de mieren de bladluizen mee naar hun nest om ze te beschermen om ze in het voorjaar weer uit te zetten in de bomen. De mieren leven van de honingdauw van de luizen. Bijzonder, deze dieren houden ook dieren voor hun voedselproductie.

De groene specht lust wel zo’n rode mier. Dat is dan waarschijnlijk ook de reden waarom we die zo nu en dan kunnen zien in onze tuin. Zo wordt de biodiversiteit groter door het ondersteunen van voedselketens.