Menu Sluiten

Buitenlampje uit voor nachtvlinders

witte schaduwspanner

Gisteren hebben we onze buitenlamp uitgezet. Kerstverlichting hadden we buiten al niet, maar nog wel een flinke lamp op het terras. Het gaf me een gevoel van veiligheid om te kunnen zien wat zich daar afspeelde. En ook handig als je even buiten iets moest doen als het al donker was.

Maar na lezing van De Tuinjungle van Dave Goulson (hoogleraar biologie) heb ik weer een aantal acties op mijn to do lijstje. De simpelste was deze actie. Het buitenlicht doven. Voortaan doen we het licht alleen even aan als we buiten moeten zijn en voor mijn gevoel van veiligheid komen er bewegingsmelders.

Verbeter de wereld, begin met je tuin

Dave Goulson hanteert, net zoals ik, het adagium Verbeter de wereld, begin met je tuin. Immers, als onze tuinen ecologische paradijsje worden, zorgen we voor een keten van natuurreservaatjes voor planten en dieren.

Nachtvlinders gaan dood

De reden om mijn buitenlamp te doven is dat nachtvlinders, vliegen, muggen, bladluizen, kevers, wantsen, mieren, en tripsen massaal sterven doordat ze door het kunstlicht op een verkeerde route worden gezet. Ze raken letterlijk uit hun koers en fladderen naar en rondom de lichtbron totdat ze dood zijn. Deze insecten zijn onder andere voedsel voor bijvoorbeeld vogels en vleermuizen waardoor ook zij het steeds moeilijker krijgen.

Licht, monotoon landschap en pesticiden veroorzaken insectensterfte

Licht is niet de enige reden waarom het aantal insecten op het moment zo enorm terugloopt. Monotone landschappen met weinig bloemen zorgen onvoldoende voor voedsel voor insecten en vooral het gebruik van pesticiden doet veel kwaad.

We weten het niet zeker

Voor degenen die twijfelen: dat kan. Het is namelijk lastig wetenschappelijk te onderzoeken welk element invloed heeft op insecten. Er is namelijk geen stukje Nederland meer zonder lichtvervuiling of zonder pesticiden. En voor wetenschappelijk onderzoek moet je minimaal twee stukken identiek landschap vergelijken, een mét en een zónder kunstlicht. In 2017 hebben wetenschappers in Duitsland een onderzoek gedaan. In 2019 heeft een groep internationale wetenschappers alle invloeden op de insectensterfte onderzocht. Conclucie: kunstlicht heeft een negatieve invloed op insectenpopulatie.

En dus doe ik het licht uit in mijn tuin

Wetenschappelijk bewezen of boerenverstand… Tegenwoordig liever maar logisch denken. En dit is een van de dingen die eenvoudig te doen zijn en energie besparen.