Menu Sluiten

Look

Stans met prei

Afgelopen zomer genoten we weer op de marktjes in Frankrijk van het aanbod groenten. Je kunt kiezen uit tenminste zes soorten tomaten in één kraam, verschillende bonen en allerlei kleuren aardappelen. Die diversiteit aan kleuren en smaken is zo lekker. Daarom wil ik in mijn eigen tuin ook zoveel mogelijk verschillende planten kweken en soorten blijven ontdekken. Zowel meerjarigen als eenjarigen. Oftewel een tuin aan lekkernijen die samen zorgen voor een aanbod gedurende het jaar met verschillende smaken. 
Op dit moment ben ik best blij met mijn loken: prei, bosui, bieslook en oerprei

Prei

Dit jaar zijn ze fantastisch! Begin juli, op de terugweg van onze vakantie kocht ik in St Quentin een bos plantprei. Blauwgroene winterprei. Ze zijn geplant op het aardappelbed als nateelt.  Ik heb geulen gemaakt, met de pootstok gaten gestoken, de preiplantjes er in en water gegeven. Veel water bij het planten, daarna eigenlijk maar af en toe als het echt te droog leek te worden. Daarna heb ik ze twee keer aangeaard. Wat zijn ze hard gegroeid. We kunnen er nu al niet afblijven. Heerlijk en al echt groot!

Een paar preien heb ik bij de worteltjes en bosui gezet. Deze zijn nauwelijks gegroeid. Prei heeft dus graag de ruimte en het bed voor zichzelf. Een bodembedekker van vogelmuur (voor de kippen) heeft ze ook niet erg gevonden.

Bosui

Bosui

De bosuitjes gingen dit jaar ook als een speer. Ik heb er de hele zomer lekker groen vanaf geknipt en ze groeiden inderdaad gewoon weer door. Ze beginnen nu een beetje gelig te worden en ik ga nu de grotere exemplaren in zijn geheel oogsten. En wat krijg je dan ook? De baby’s. Kleine jonge plantjes met potentie. Ik zet ze in een pot in de serre in de hoop dat ik verder kan oogsten in de winter.

Oerprei

Eindelijk. De oerprei is aangeslagen, het duurde best lang voordat het iets meer werd dan een paar sprietjes. Er staat een klein bosje inde moestuin en ik zal ze nog wat verder uit elkaar planten zodat ze groter kunnen worden. Hopelijk kan ik hier de komende jaren plezier van hebben. Van Oerprei kun je de bladeren oogsten als prei, en de knollen steeds herplanten na de zomer. Zo blijf je oerprei in je tuin houden.

Bieslook uit verschillende landen

Welsh Union of Japanse bosui. Uit wel land komt deze nu eigenlijk? Een meerjarige plant waarvan alle onderdelen eetbaar zijn: stengel, bloem, zaad en bol. Vermeerderen door de kluit te delen of te zaaien. Ik heb een plantje gekregen in het voorjaar en deze begint nu wat formaat te krijgen. Ik ben heel benieuwd!

Chinese bieslook smaakt een beetje naar knoflook. Het is een fijn plantje met platte stengels / bladeren. Ze bloeit wit en ook hiervan kun je alles eten.

En natuurlijk hebben we ook gewone, inheemse bieslook. Ook heerlijk!


p