Menu Sluiten

Ontvouwen

rabarber

April 2019. Het tuinseizoen is in volle gang. Ik ben druk met zaaien en opkweken. De gedachtes zijn weer helemaal bij de tuin na een winterseizoen met ups-and-downs. Het was dan ook even stil op dit blogje. Maar nu een nieuw seizoen en nieuwe groei. Heerlijk!

Terwijl de kleine tere kiempjes in het nieuwe kasje rustig groeien, laten buiten de stoere vaste planten zich van hun beste kant zien. Vroeg in het jaar maken ze hun jonge blad. Bijzonder hoe een pakketje kunstig gevouwen blad zich langzaam aan ontvouwt tot een groot stevig blad. Bij mij zijn dat de Rabarber, Engelwortel en, wat kleiner, Lavas. Ik ben nog op zoek naar informatie over hoe planten dat vouwen van bladeren voor elkaar krijgen en heb er tot nog toe niets over kunnen vinden. Tips zijn welkom!. Wat opvalt is dat iedere plant het anders doet.

engelwortel

Dit blad van de Engelwortel zit echt heel bijzonder in elkaar. Wat een mooi pakketje.

De combinatie van vaste planten, eenjarigen en een kasje zorgen voor een nog constantere aanwezigheid en spreiding van lekker eten in onze tuin. Het teeltplan is daardoor wel even ingewikkelder. Niet alleen de moestuinbedden moeten gevuld worden, ik moet ook bedenken wat er in de kas gaat gebeuren. En daarnaast: welke eetbare vaste planten zou ik graag willen hebben in de tuin. Gelukkig hoeft niet alles in één keer. Het plan ontvouwt zich nog.