eetbaar plantenlijst zure zandgrond

Tamme Kastanje

Castanea sativa

Kan droge grond hebben, maar niet te arm. Grootverbruiker van stiksof. Daarom is het goed om in de buurt van deze boom brem, gaspeldoorn of bijvoorbeeld duindoorn te planten. Solitair opgroeiende bomen kunnen vorstscheuren in de bast vertonen. Volwassen bomen hebben een getordeerde stam. De bolsters hebben veel scherpe fijne stekels, die van de paardenkastanje hebben minder, maar stevige stekels.

Voor de noten kun je het beste cultivars planten. Voor brandhout voldoet de wilde kastanje.

De tamme kastanje is niet inheems en afkomstig uit West Azie en rond Middellandse Zee. Waarschijnlijk is hij door de Romeinen meegebracht. De opvallende hangende mannelijke bloemen verspreiden in de zomer een zoet weeïge geur die veel bijen trekt. Boomkruiper en -klever en spechten fourageren op de ruwe schors waar dus veel insecten te vinden zijn. Eekhoorns zijn dol op de vruchten.

De voedzame kastanjes worden in de keuken gebruikt: koken, poffen, pureren, in soepen, als vulling voor vleesgerechten. De Romeinen bakten er brood van. In onze streken worden ze niet altijd rijp. In de kruidengeneeskunde wordt het blad gebruikt.

Het redelijk harde hout van de tamme kastanje is duurzaam doordat het van nature een hoog looizuurgehalte heeft. Spijkers roesten er in weg. Uit hakhoutcultures komen palen en de bekende schapenhekken. Verder levert hij constructiehout en hout voor wijnvaten, vloeren, lambrizeringen.

  • Eetbare vruchten
  • Hakhout
  • Timmerhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *