Menu Sluiten

Gefermenteerde ochtendurine voor je plant

uitleg fermentatie urine

Het is weer Dutch Design Week. Iedere keer weer ontdek ik daar nieuwe inzichten en ideeën. Het allermooiste aan designers is dat ze zo goed onderzoek doen en dat onderzoek ook aan je presenteren op een duidelijke en esthetische manier. Zodat je het snapt en je er tot aangetrokken voelt. Zeker als designers samenwerken met wetenschappers en bedrijven zie je vaak mooie innovaties ontstaan.

Zo ook het project van Anthroponix. Samen met wetenschappers en Waterschap de Dommel onderzoeken deze designers hoe je menselijke urine kunt recyclen tot meststof voor planten. Onze urine bevat namelijk de basisstoffen voor planten: fosfor, nitraat en kalium. Om de urine de stabiliseren en reinigen wordt ze gefermenteerd.

Gefermenteerd? Ja, met melkzuurbacteriën. In het onderzoeksproject is eerst zuurkool gemaakt. Je weet wel, gefermenteerde witte kool. Het vocht van de zuurkool wordt als starter gebruikt voor de fermentatie van de urine. Om de melkzuurbacteriën nog wat te stimuleren wordt melasse (suiker) toegevoegd. Hierdoor worden de ongewenste bacteriën uitgeschakeld door verzuring en gaan de voedingsstoffen niet verloren door de ammoniak. De gefermenteerde urine ruikt dan ook niet.

Met deze vloeistof kun je planten laten groeien. De enige voorwaarde is dat de urine afkomstig moet zijn van mensen die geen medicijnen slikken. Je kunt het zelf proberen. De hele uitleg staat op de site en is open source.

Ik wil het wel proberen, ik heb nog wel wat potjes staan met gefermenteerde groenten en zal wat lege potjes klaar zetten op de wc.