Menu Sluiten

De Negende Zaeligheyt: recreatie en biodiversiteit

Tuinontwerp recreatie en biodiversiteit

Een tuinontwerp gericht op recreatie en biodiversiteit. Dit terrein tussen te verhuren natuurhuisjes was een platgelopen grasveldje. Het op permacultuur gebaseerde ontwerp is gericht op het verhogen van de natuurbeleving met de keuze voor zoveel mogelijk inheemse soorten en oude rassen.

Elementen in het ontwerp

Het ontwerp heeft een fruithaag, kleine boomgaard, vogelbos, vlindertuin en kruiden- en geurenpad. Tuinbeheer is natuurlijk, minimaal en op basis van permacultuur principes. Aanleg gebeurt in fasen.

Gegevens:

Locatie: De Negende Zaeligheyt, Bergeijk, Nederland

Grootte: 2500 m2

Ontwerp: Stans van Dongen. Research: Afke Schoo Foto’s: Charlotte Boeyden

Groenbemesters

Groenbemesters met Phacelia en Gele mosterd
Phacelia
huisjes om het veld
huisjes om het veld
gele mosterd
bloemen
Phacelia
veld-met-huisjes
veld-met-huisjes
groenbemesters
gele-mosterd
previous arrow
next arrow

De aanleg van de tuin gebeurt in fases. Voorjaar 2020: Nadat de grond is gefreesd is er compost aangebracht. Vervolgens is het veld ingezaaid met eenjarige groenbemesters. De bedoeling is dat deze planten de bodem losmaken en verrijken voordat in het najaar bomen, struiken en vaste planten worden geplant of gezaaid. Het mengsel bestaat onder andere uit gele mosterd, phacelia, gele lupine, boekweit, incarnaatklaver, klaproos en korenbloem. In juni bloeide de gele mosterd en phacelia volop. Bijen, vlinders en insecten kwamen er massaal op af. Op deze manier was er ook al snel resultaat voor een aangenaam verblijf: van huisjes rond een saai veldje naar een plek met kleurrijke bloemenweide.

Wildplukken direct bij je vakantiehuisje

Voor de gasten is er straks in het seizoen altijd wat eetbaars te vinden zoals fruit, bessen of kruiden. Hierdoor kunnen mensen direct vanuit de natuurhuisje wildplukken en de omringende natuur met rust laten. Zo kan recreatie en biodiversiteit gecombineerd worden.

Langs het pad is van alles te beleven. Er staan kruiden zoals salie en rozemarijn. Elk huisje is vernoemd naar een kruid dat op die plek kan groeien en deze kruiden staan dan ook in de buurt van dat huisje.

Geschiedenis komt weer tot leven

Dit terrein was vroeger een bolakkertje met een pad er dwars doorheen. Dit pad komt nu weer terug en langs dit pad planten we een haag met oude fruitrassen met tot de verbeelding sprekende namen als Juttepeer, Brabantse Bellefleur en Zomer sijden hemdje. De bomen zijn geselecteerd op verschillende oogstmomenten zodat er zolang mogelijk tijdens het seizoen fruit te plukken is. De haag wordt niet of nauwelijks gesnoeid. Doel is hier niet de grootste opbrengst, maar de mogelijkheid om iets leuks te ontdekken.

Ontspannen in een heerlijke omgeving

Geurende struiken en bomen langs het pad nodigen uit om verder te lopen. Onder een sering of jasmijn zijn één- of tweepersoons zitjes gepland om lekker te lezen of te luieren. Bij de barbecueplaats en de ontmoetingsplek kunnen mensen gezellig bij elkaar zitten met een wat grotere groep.

Er zijn drie huisjes met een eigen boomgaardje. Deze fruitbomen zorgen voor fruit, maar vooral ook voor schaduw in warme zomers. Het wordt verleidelijk om hier straks een hangmat te hangen en je buik vol te eten.

Natuurlijk beheer

De vlindertuin, met de vijver en insectenmuur, biedt voedsel en onderdak aan zoveel mogelijk soorten bijen, zweefvliegen, libelles en vlinders. Je zult ook de kikkers horen. Dit stukje tuin is voor de planten en dieren. De insecten zorgen niet alleen voor de bestuiving van de bloesems. Sommigen zijn roofinsecten die luizen of teveel rupsen in toom houden. Dat is nodig, want er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Om deze insecten aan te trekken zijn er bijna het hele jaar door bloesem en bloemen te vinden.

Midden in de bossen

Bij de huisjes achterin komt een grote boom voor schaduw met daaronder verschillende kruiden. Vervolgens kun je doorlopen naar de bosrand. Hier loop je lekker tussen de bomen door. De grote Eiken en Accacia’s staan hier al langer. Hier worden meer kleinere bomen bij geplant zoals Winterlinde en Lijsterbes. Dit wordt het domein voor de vogels. Er is straks voldoende nestgelegenheid en voedsel aanwezig. De bomen bieden vanaf de middag volop schaduw en op warme dagen kun je hier straks in de koelte zitten.