Menu Sluiten

Schaduwtuintje

schaduwtuin eetbare planten

Een deel van mijn tuin ligt in de schaduw of halfschaduw. Tot nog toe was dit mijn moestuin. De reden daarvoor was dat hier niet alles uitdroogde. Op arme zandgrond verpieterde bijna alles in de zon. Nu, na ongeveer vijf jaar is de bodemstructuur in dit deel fors verbeterd. Hoe blij kun je zijn met een regenworm, een slak en zelfs een egel! De moestuin ga ik nu verplaatsen naar een zonniger deel. Hier ligt nu een dikke laag compost en de groenbemesters ga ik rond 20 maart zaaien.

Eetbare vaste planten

Voor het schaduwrijke deel heb ik een nieuw ontwerp gemaakt met eetbare vaste planten, geschikt voor zure zandgrond. Rechtsboven is de meeste schaduw, linksonder is er ook wat zon. Bovenaan, aan de zuidkant staat een volwassen houtwal met grote zomereiken.  Rechts, op het westen, staat een haag van ca 3 meter hoog.

Gertrud Frank methode

Een selectie eetbare planten of systeemplanten (aantrekken insecten) staan rondom sleutelgaten om er makkelijk bij te kunnen. De planten zijn verdeeld volgens de Getrud Frank-methode: grote planten (a) staan naast kleine planten (c). Daarna middelgrote planten (b) en weer kleine planten (c). Dus AcBcAcBc etc.