Menu Sluiten

Rode kool voor Sinterklaas

eco-print van rode kool en uiten

Ik kan me herinneren dat ik het stom vond dat kerstspullen vóór Sinterklaas in de winkels lagen.  Inmiddels is dat echt oud denken. De winkels liggen nu in oktober al vol met pepernoten en kerstballen. Zo. Hop. alles tegelijk. Kom maar in de stemming en koop maar…

Ok, ik wil me best laten inspireren. Maar geef er wel mijn eigen draai aan. Sinterklaas en speculaas, dat is voor mij een vaste associatie. En mijn rode kolen uit de moestuin moet ik hoognodig verwerken. Dus ik begin met iets te maken voor de feestdagen dat nog wat tijd nodig heeft. Zoals gefermenteerde rode kool. Door tijdens de fermentatie al speculaaskruiden, stukjes appel en uien toe te voegen en de pot gewoon in de kamer te zetten, ruikt het al lekker naar de feestdagen. Het recept vind je in het boek Verrot Lekker. Dat is voor mij het decemberseizoen vervroegen.

Met het snijafval van de rode kool en de uien heb ik een paar eco-printjes gemaakt. En daarna gingen de restanten pas op de composthoop. Die printjes zijn goed gelukt. Hier kan ik al wat kleine Sinterklaascadeautjes van maken. Net als de temperatuur buiten (het is erg warm voor een herfst) ben ik nu ook seizoenen aan het husselen.