Menu Sluiten

Tamme Kastanje, Castanea sativa

Tamme kastanje

Familie:

Napjesdragersfamilie (Fagaceae)

Hoogte:

15 tot 30 meter

Standplaats:

De Tamme Kastanje kan droge grond hebben, maar niet al te arm. Het is een grootverbruiker van stiksof. Daarom is het goed om in de buurt van deze boom brem, gaspeldoorn of bijvoorbeeld duindoorn te planten.

Bloeitijd:

mei-juni

Te herkennen aan:

De stam is gedraaid en vol groeven. Solitair opgroeiende bomen kunnen vorstscheuren in de bast vertonen. De bolsters hebben veel scherpe fijne stekels. et blad is enkelvoudig en 12-20 cm lang, veel langer dan van verwante soorten als Eik en Beuk. Het is enkelvoudig, lancetvormig en van boven glanzend groen. De rand is regelmatig stekelig getand.

Functie voor biodiversiteit:

De opvallende hangende mannelijke bloemen verspreiden in de zomer een zoet weeïge geur die veel bijen trekt. Boomkruiper en -klever en spechten fourageren op de ruwe schors waar dus veel insecten te vinden zijn. Eekhoorns zijn dol op de vruchten.

Gebruiksfunctie:

De voedzame kastanjes worden in de keuken gebruikt: koken, poffen, pureren, in soepen, als vulling voor vleesgerechten. Van de vruchten kan meel gemaakt worden om mee te bakken. Dit meel kun je ook gebruiken om linnen mee te bleken (dit kan ook van de vruchten van paardenkastanje).

Het redelijk harde hout van de tamme kastanje is duurzaam doordat het van nature een hoog looizuur gehalte heeft. Spijkers roesten er in weg. Uit hakhoutculturen komen palen en de bekende schapenhekken. Verder levert hij constructiehout en hout voor wijnvaten, vloeren, lambriseringen. Het is ook goed stookhout.

Aandachtspunten:

De Tamme Kastanje is waarschijnlijk niet inheems maar afkomstig door de Romeinen meegebracht uit Zuid Europa.

Doordat de boom uitbundig bloeit trekt hij veel insecten, maar kan hij ook in de maand juni lastig zijn voor mensen met hooikoorts.

Plant de boom op een goed bereikbare plaats zonder al te veel onderbegroeïng omdat de vruchten van de grond geraapt worden. Het is een goede boom als kruinlaag in dennebossen omdat hij de bodem verbetert.

Voor de noten kun je het beste cultivars planten. Voor brandhout voldoet de wilde kastanje.

In het kort:

  • eetbare vruchten
  • hakhout
  • timmerhout
  • bijen en kevers