Eco Ontwerp permacultuur Tuin

Hakhoutbosje

In het permacultuurontwerp voor mijn tuin heb ik een hakhoutbosje opgenomen voor brandhout. Wij verwarmen ons huis onder andere met hout door een houtgasverbrander. Dit is een kachel met een extra verbrandingskamer voor de rookgassen waardoor er weinig fijnstof in de lucht komt. Tot nog toe kunnen we ruimschoots hout halen uit onze eigen houtwal. Vaak kappen we daarvoor hele bomen. Zo onderhouden we ook de houtwal. Door een boom te kappen krijgt een andere meer ruimte om groter te worden.  Natuurlijk planten we ook ieder jaar weer nieuwe bomen zodat het systeem in stand kan blijven. Ons doel is om onze energiebronnen zo lokaal mogelijk te maken.

Maar we worden ouder en een hele boom kappen kan in de toekomst te zwaar werk worden. Daarom leggen we nu alvast een hakhoutbosje aan. Onze houtwal bestaat voornamelijk uit eiken. Dus heb ik de gelegenheid om de biodiversiteit te verhogen met andere soorten. Ik heb gekozen voor Tamme Kastanje, Witte Els en Winterlinde. Alle drie leveren ze goed hakhout.  De Witte Els is geen inheemse boom, maar wordt vaak gebruikt op arme zandgronden. Het is een stokstofbinder en hij produceert snel veel blad waardoor de bodem gevoed wordt. Deze Witte Els is een wijker. Zodra de Tamme Kastanje en Winterlinde groot genoeg zijn, wordt de els verdrongen. Ik hoop dat door deze Elzen andere bomen een betere bodem krijgen.

We hebben deze bomen als bosplantsoen aangeplant en gekozen voor de botanische soorten. Het gaat hier ons immers om het hout en verhoging van de biodiversiteit en niet om de vruchten.

Pootgoed hebben we gekocht bij De Keltenhof in Borgharen. Zij zijn gestopt met vaste planten, maar inheems bosplantsoen en bollen blijven ze voorlopig aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *