Menu Sluiten

Winterlinde, Tilia cordata

Winterlinde, Tilia cordata

Familie:

Malvaceae (Kaasjeskruidfamilie)

Hoogte:

ca 30 meter

Standplaats:

Winterlinde komt verspreid voor langs onze oost- en zuidgrens en dan vooral in houtwallen waarin hij beheerd is als hakhout. De winterlinde verdraagt armere grond dan de zomerlinde, maar doet het niet op te erg verzuurde en arme grond.

Bloeitijd:

Winterlinde bloeit in juni

Te herkennen aan:

Het blad en de twijgen van de winterlinde zijn vrijwel kaal. De crèmekleurige bloemen staan met 5-12 bij elkaar. Het blad is 3-7 cm lang. Vruchtjes zijn klein en zacht zonder ribben.

Functie voor biodiversiteit:

De linde is in staat de verzuring van de toplaag in een bos tegen te gaan en voedingsstoffen en mineralen voor deze toplaag te behouden. Dit heeft te maken met het blad van de linde, dat veel makkelijker verteert dan het blad van de eik of de beuk en bovendien relatief veel calcium en kalium bevat. Andere bomen die goed voor de strooisellaag zijn zijn bijvoorbeeld es, esdoorn en hazelaar. Deze vari√ęteiten in bossen hebben als resultaat een hogere biodiversiteit, een aantrekkelijker bos voor recreanten, ontzuring van de bosbodem en verhoging van de bodemvruchtbaarheid.

Winterlinde levert nectar voor bijen en is een waardplant voor het Vliegend Hert.

Gebruiksfunctie:

In de prehistorie werd het hout gebruikt als bouwhout, brandhout en voor houtskool. Van de bast werden touwvezels gemaakt en het loof diende als veevoer. Hiervoor werd de winterlinde als hakhout geteeld.

Van de al of niet gedroogde bloemen kan een aftreksel, of thee worden gemaakt.

Het jonge blad kan rauw worden gegeten in salades en op brood. Het zoete sap in de lente gewonnen kan worden gedronken, of tot siroop worden ingedikt.

Van de jonge zaden kun je iets maken dat op chocolade lijkt.

De bloemen ruiken lekker.

Aandachtspunten:

In de voedselrijke oerbossen van de nieuwe steentijd waren de lindes belangrijke soorten. Toen de jagers/ verzamelaars zich gingen vestigen als boeren deden zij dat op vooral op voedselrijkere gronden en daarmee begon de achteruitgang van de lindes. De achteruitgang van de lindes werd versterkt door klimaatsveranderingen en natuurlijke bodemverarming door uitspoeling.

In het kort:

  • inheems
  • thee
  • salade
  • bijenplant
  • hakhout
  • geur