Menu Sluiten

Wortels en knollen

zoete aardappel, zonnewortel, aardpeer, yacon

Van een vrijwilliger in Natuurtuin ’t Loo kreeg ik vier zakken met knollen. Heel erg lief. We hadden namelijk bezoek gehad van Velt voor een artikel in De Seizoenen. En de vraag was of we bijzondere groenten hadden. Helaas was er op dat moment in november niet veel aanwezig. Maar de mannen hebben thuis ook een moestuin en een van hen heeft een mooie collectie voor me uitgegraven. In de zakken zat Aardpeer, Appelwortel, Zonnewortel en Zoete aardappel. Ik heb er een foto van gemaakt om de verschillende knollen te laten zien.

Aardpeer

Aardpeer is een van de makkelijkste groenten die je kunt telen.Je stopt een aardpeer in de grond, tussen november en april en er komt vanzelf een plant. Die wordt wel 2-3 meter hoog en bloeit in de zomer. In November kun je beginnen met het oogsten van de knollen. Wat je er niet uithaalt wordt volgend jaar weer een plant.

Je kunt aardperen baken, koken, pureren, inmaken, soep van maken… bedenk het maar. Of zoek recepten online via Ecosia.

Appelwortel

Zo makkelijk als aardpeer is Appelwortel niet. Deze knol is vorstgevoelig en moet dus voor de eerste vorst uit de grond gehaald worden. Appelwortel heeft twee soorten knollen: de rode broedknollen aan het begin van de stengel en de grotere knollen onderaan. Deze laatste eet je en bewaar je liefst in een pot zand in de kelder. De broedknollen bewaar je ook op deze manier, vorstvrij,en plant je in mei weer terug in de grond. Appelwortel is rauw lekker en smaakt inderdaad naar fris fruit.

Zonnewortel

Deze is familie van de aardpeer en verschilt qua teeltwijze niet veel. Alleen lijkt deze nog meer te kunnen woekeren. En dat vind ik niet zo erg in de stukken waar de bodem nog erg arm en droog is. Ik laat ze daar maar eens een begin maken.

Zoete aardappel

Dit is echt een heel andere plant. Voor Zoete aardappelen plant je een stekje zeggen ze. Ik weet het niet omdat ik ze nog niet geprobeerd heb. Ecohoeve De oude kastanje biedt stekken van verschillende soorten aan.